
	
	

Questions	&	Answers	about	Organizing	
	
	
Q.		Is	it	legal	to	sign	an	authorization	card?	

A.			YES!		Section	401	of	the	Public	Employe	Relations	Act	(PERA)	gives	employees	the	right	to	
“organize,	form,	join	or	assist	in	employe	organizations…of	their	own	free	choice”.		This	is	your	
legal	right	under	law.		It	is	illegal	for	the	employer	or	a	union	to	threaten	or	coerce	you	in	any	way.	
	

Q.		Will	we	be	without	protection	while	we	wait	for	the	election?	

A.		No.		Once	the	petition	has	been	filed	at	the	PA	Labor	Relations	Board	(PLRB),	it	is	illegal	for	the	
employer	to	change	your	wages,	benefits	or	working	conditions.		Everything	must	stay	the	same	
until	the	PLRB	conducts	an	election	to	determine	who	your	new	bargaining	representative	will	be.	

	

Q.		How	does	the	PLRB	election	work?	

A.		After	the	union	petitions	the	PLRB	for	an	election,	the	PLRB	will	schedule	a	telephone	pre‐
conference	call	to	determine	if	there	are	any	issues	to	be	resolved	regarding	the	bargaining	unit.		If	
there	are	open	issues,	the	Board	will	schedule	a	hearing.		If	there	are	no	issues,	or	when	they	are	
resolved,	the	PLRB	and	the	parties	will	set	the	date,	time	and	place	for	the	election.		An	election	
notice	will	then	be	posted	at	the	work	place.	

The	election	is	conducted	like	any	other	election	with	each	side	having	observers	at	the	poll.		All	
eligible	employees	will	vote	by	secret	ballot	at	a	convenient	time	for	all	work	schedules.		The	
ballot	will	have	the	name	of	the	petitioning	union	(PSEA)	and	“no	representative”.		In	order	to	be	
certified	by	the	PLRB,	the	petitioning	union	must	obtain	50%	+	1	votes	of	all	employees	who	cast	
ballots.	
	

Q.		What	happens	when	PSEA	wins	a	representation	election?	

A.		Once	PSEA	is	certified	by	the	PLRB	as	your	new	representative,	PSEA	Region	Officers	will	assist	
your	local	in	adopting	a	local	Constitution	&	Bylaws	and	election	of	local	officers.		Your	UniServ	
Representative	will	work	with	your	local	negotiations	committee	in	preparations	for	negotiating	
an	Agreement	with	your	employer	regarding	wages,	hours,	and	other	terms	and	conditions	of	
employment.	

	



Q.		Will	we	have	to	bargain	from	scratch?	

A.		No.		With	PSEA,	you	will	begin	bargaining	using	your	current	terms	and	conditions	as	a	base,	
then	bargain	improvements	with	the	employer.		PSEA	has	never	bargained	from	scratch	when	we	
were	certified	as	a	new	local.	
	

Q.		Who	will	bargain	our	contract?	

A.		Your	new	local	will	be	assigned	a	UniServ	Representative	who	will	assist	your	local	bargaining	
team	in	negotiations	by	preparing	contract	surveys,	drafting	proposals	and	researching	special	
issues.		We	will	use	our	research	database	to	evaluate	your	wages	and	benefits	in	comparison	to	
similar	schools	in	your	area.	

	

Q.		Will	everyone	be	required	to	join	PSEA?	

A.		PSEA	encourages	all	employees	to	join	in	order	to	have	more	clout	at	the	bargaining	table.		
However,	any	employee	who	elects	not	to	be	a	member	may	pay	a	Fair	Share	fee	(approximately	
85%	of	dues)	instead.		Fair	share	must	be	bargained	into	a	collective	bargaining	agreement.	

	

Q.		If	PSEA	wins	the	election,	will	the	employer’s	ability	to	make	arbitrary	decisions	be	
limited?	

A.		With	your	first	contract,	you	will	have	a	voice	in	important	decisions	about	your	job.		A	contract	
establishes	more	consistent	policies	and	fair	rules	for	all	employees.		Supervisors	will	no	longer	
have	discretion	to	play	favorites	with	some	employees	and	discriminate	against	others.	
	

Q.		Can	dues	dollars	be	used	to	support	political	candidates?	

A.		PSEA	cannot	use	dues	dollars	for	direct	or	in‐kind	contributions	to	any	candidates	or	political	
parties.		PSEA	cannot	use	dues	dollars	on	activities	or	communications	on	behalf	of	any	candidates	
that	go	to	the	public.	

	


